Ticker

6/recent/ticker-posts

Does eating sweets really make the mood pleasant? Eng / Urdu

   Does eating sweets really make the mood pleasant?

Does eating sweets really make the mood pleasant?

Most people think that some sweet food makes the mood pleasant while its distance causes irritability but is it really true? So the answer has been given by science and there is no connection between the desire for sweets or the effects of sugar rush and mood. The study, from the University of Warwick in the United Kingdom, collected data from 31 previous medical research reports on nearly 1,300 adults. 

The results showed that the sweetness of sugar does not have a pleasant effect on the mood, but it makes people mentally retarded and more tired. Researchers say that the idea that sugar has a pleasant effect on mood has become very popular around the world and that is why people use sweet drinks to be more mentally alert or to fight fatigue.  

During the study, researchers looked at the various effects of sugar on mood, such as anger, alertness, depression and fatigue. They also looked at how the amount and type of sugar affects mood while helping with mental and physical activity. He discovered that eating sweets did not have any positive effect on mood, no matter how much people ate sugar. 

They also discovered that in fact the addiction has negative rather than positive effects because it makes people more tired and less mentally alert. "We expect that the results of the study will change people's perceptions of dessert and focus on reducing sugar consumption," the researchers said. The findings were published in the medical journal Neurosciences and Biobiology.

کیا مٹھائیاں کھانے سے واقعی مزاج خوشگوار ہوتا ہے؟

زیادہ تر لوگ یہ سمجھتے ہیں کہ کچھ میٹھا کھانا موڈ کو خوشگوار بناتا ہے جبکہ اس کا فاصلہ چڑچڑاپن کا سبب بنتا ہے لیکن کیا یہ واقعی سچ ہے؟ تو جواب سائنس نے دیا ہے اور مٹھائی کی خواہش یا شوگر رش اور موڈ کے اثرات کے درمیان کوئی تعلق نہیں ہے۔ برطانیہ کی وارک یونیورسٹی کی اس تحقیق میں تقریبا 1، 1300 بالغوں کے بارے میں 31 سابقہ ​​طبی تحقیقاتی رپورٹوں سے ڈیٹا اکٹھا کیا گیا۔نتائج سے پتہ چلتا ہے کہ چینی کی مٹھاس مزاج پر خوشگوار اثر نہیں رکھتی ، لیکن یہ لوگوں کو ذہنی طور پر پسماندہ اور زیادہ تھکا دیتی ہے۔ محققین کا کہنا ہے کہ یہ خیال کہ شوگر کا مزاج پر خوشگوار اثر ہوتا ہے دنیا بھر میں بہت مشہور ہوچکا ہے اور یہی وجہ ہے کہ لوگ میٹھے مشروبات کا استعمال ذہنی طور پر زیادہ چوکس رہنے یا تھکاوٹ سے لڑنے کے لیے کرتے ہیں۔مطالعہ کے دوران ، محققین نے موڈ پر شوگر کے مختلف اثرات دیکھے ، جیسے غصہ ، چوکسی ، افسردگی اور تھکاوٹ۔ انہوں نے یہ بھی دیکھا کہ کس طرح شوگر کی مقدار اور قسم مزاج کو متاثر کرتی ہے جبکہ ذہنی اور جسمانی سرگرمی میں مدد کرتی ہے۔ اس نے دریافت کیا کہ مٹھائی کھانے سے مزاج پر کوئی مثبت اثر نہیں پڑتا ، چاہے لوگ کتنی ہی چینی کھائیں۔انہوں نے یہ بھی دریافت کیا کہ درحقیقت نشے کے مثبت اثرات کے بجائے منفی ہوتے ہیں کیونکہ یہ لوگوں کو زیادہ تھکا دیتا ہے اور ذہنی طور پر کم چوکس کرتا ہے۔ محققین نے کہا ، "ہم توقع کرتے ہیں کہ مطالعے کے نتائج میٹھے کے بارے میں لوگوں کے خیالات کو تبدیل کریں گے اور چینی کی کھپت کو کم کرنے پر توجہ دیں گے۔" یہ نتائج طبی جریدے نیورو سائنسز اور بائیو بائیولوجی میں شائع ہوئے۔

Like & Comments

Post a Comment

0 Comments