![]() |
You Don't Even Take Out This Foam Before You Eat Cucumber! unique choice health |
You don't even take out this foam before you eat cucumber!Find out what happens to this white foam?
Cucumber is a common fruit used in salads, which can be eaten at any time, which not only heals the skin but also has the ability to control various ailments such as leprosy. When cutting cucumbers, children or adults often cut a small part of the top of it and rub it together and then a foam comes out of it, in some cucumbers it is a little thick and in others it is like water.
Most people say that rubbing cucumbers in this way reduces its bitterness. But how true is that? According to a study by the Daily Mail and Et Toss: "Cucumbers are more bitter because of the high heat of the sun and the low water content of the cucumber crop, which often makes the cucumbers bitter. The leaves make food, and when the heat causes the chlorophyll in the cucumber leaves to darken and turn black, the chemical is added to the cucumber and it becomes bitter. "Why do foams form and how to avoid bitterness?" When we cut and rub the top of the cucumber, it does not remove the bitterness of the cucumber, but it does reduce the effect of the chemical that causes the cucumber to be bitter.
Now the reason for the foam is
that the chemical substance chlorophyll that is transmitted from the leaf to
the cucumber starts to lose its effect and thus these foams come. How to use
cucumber now? Cucumbers should be washed, chewed or chopped, rubbed or eaten
with salt. However, do not peel them, as they are an important source of
benefits.
کیا آپ بھی کھیرا کھانے سے پہلے یہ جھاگ تو نہیں نکالتے ہیں! جانیئے یہ سفید جھاگ آخر ہوتا کیا ہے
کھیرا سلاد میں استعمال ہونے والا ایک عام پھل ہے، جس کو کسی بھی وقت کھالیا جاتا ہے جس سے نہ صرف جلد اچھی ہوتی ہے بلکہ مختلف بیماریوں اور ڈپریشن جیسے جان لیوہ مرض کو بھی کنٹرول کرنے کی صلاحیت رکھتا ہے۔ کھیرا کاٹتے وقت اکثر بچے یا بڑے اس کے اوپر کے تھوڑے سے حصے کو کاٹ کر آپس میں ضرور رگڑتے ہیں اور پھر ایک جھاگ اس کا نکلتا ہے، کچھ کھیروں میں وہ تھوڑا سا گاڑھا اور کچھ میں وہ پانی کی طرح کا ہی ہوتا ہے۔ اکثر لوگ کہتے ہیں کہ یوں کھیروں کو رگڑنے سے اس کی کڑواہٹ کم ہو جاتی ہے۔
لیکن اس بات میں کتنی حقیقت ہے؟
ڈیلی میل اور ایٹ ٹاس کی ایک تحقیق کے مطابق: '' کھیرے میں زیادہ کڑواس کی وجہ
سورج کی تپش کا زیادہ ہونا اور کھیرے کی فصل کو پانی کی کم مقدار ملنا ہے، جس کی
وجہ سے اکثر کھیرے کڑوے ہو جاتے ہیں، دراصل پودوں کے پتوں میں کھانا بنتا ہے، اور
جب تیز تپش کی وجہ سے کھیرے کے پتوں میں موجود کلوروفل گہرا اور کالا ہونے لگتا ہے
جس سے کیمیکل کھیرے کے اندر شامل ہوتا ہے اور وہ کڑوا ہو جاتا ہے۔
'' جھاگ کیوں بنتے ہیں اور کڑوا کرنے سے
کیسے بچائیں؟ جب ہم کھیرے کے اوپری حصے کو کاٹ کر رگڑتے ہیں تو اس سے کھیرے کی
کڑواہٹ ختم نہیں کی جاسکتی ہے، البتہ اس کیمیکل کی تاثیر کو کسی حد تک کم کیا
جاسکتا ہے جو کھیرے کے کڑوے ہونے کی وجہ بنتا ہے۔
اب جھاگ آنے کی وجہ یہ ہوتی ہے کہ کلوروفلیس
کیمیائی مادہ جو کھیرے میں پتے سے منتقل ہوتا ہے وہ اپنا اثر زائل کرنے لگتا ہے
یوں یہ جھاگ آتے ہیں۔ اب کیسے کھیرا استعمال کریں؟ کھیرے کو دھو کر چبا کر کھائیں
یا کاٹ کر، اس کو رگڑ کر کھائیں یا نمک کے ساتھ یہ آپ کی اپنی مرضی ہے البتہ
اس کا چھلکا ہر گز نہ اتاریں، کیونکہ یہ افایدت کا اہم ذریعہ ہے
0 Comments